TAXI KURIR SLÅR TILL -IGEN

Det riktas stark kritik mot Taxi Kurir och färdtjänsten i Göteborg efter att två tjejer med funktionsnedsättning kördes med bil rakt ner för en trappa.

I onsdags var Maria Dahl och Matilda Rakuljic och tränade med sitt fotbollslag Grunden Bois, ett lag för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Efter träningen hämtades de av färdtjänsten och fick vara med om en åktur som de sent kommer att glömma.

Chauffören fastnade i en brant trappa. Bilarna kör normalt vid sidan om men av någon anledning valde chauffören att köra rakt fram.

När passagerarna bad om att bli utsläppta valde han istället att köra nerför de 29 trappstegen.

Ser allvarligt på händelsen

Ett vitten hörde senare av sig till Göteborgs färdtjänst och där ser man allvarligt på händelsen.

– Det är en fruktansvärd händelse. Jag har jobbat med detta i många år och jag har aldrig hört talas om något liknande. Jag är bara glad att inte någon kom allvarligt till skada, säger Peter Norling, trafikchef för färdtjänstförvaltningen.

Både Mathilda och Maria bad om att få bli utsläppta ur bilen, Maria hade inte ens hunnit få på sig sitt bälte.

– Jag var rädd, ledsen, orolig. Jag var rädd för mitt liv, säger Maria Dahl

– Jag blev helt chockad när min syster kom hem och berättade vad som hade hänt. Att man över huvud taget kan köra ner för en trappa på det sättet, säger systern Lena Dahl.

Men när SVT Västnytt ringer vd:n för Taxi kurir tar han lätt på händelsen.

– Det verkar inte vara en allvarlig incident så vad är allmänintresset för det här, frågar Tomas Andersson vd för Taxi Kurir.

Du tycker inte att man hajar till när någon kör ner för den här trappan?

– Han har pratat med resenärerna om detta. Vad han säger till oss är att de inte är upprörda överhuvudtaget, säger Tomas Andersson.

Enligt Taxi Kurir så hade chauffören av någon anledning kört fast i trappan och försökte helt enkelt komma ur situationen.

Kan förlora behörighet

– Är det på det viset att denna förare har brustit så allvarligt i sitt omdöme som det här tyder på och det inte finns några andra omständigheter som visar på annat så kommer vi med all säkerhet att återkalla förarens behörighet att utföra uppdrag för oss, säger Peter Norling trafikchef för färdtjänstförvaltningen.

Det är också långt ifrån första gången som Taxi Kurir är inblandade i incidenter när de kör för Göteborgs färdtjänst. Taxi Kurir är det bolag som får allra mest klagomål i relation till antalet resor.

– Rent allmänt kan man säga att vi tycker att vi har för mycket klagomål och kanske framförallt hos Taxi Kurir och det är en anledning att sätta press på företaget, säger Peter Norling.

Familjen har polisanmält

Karin Bergman som är presstalesperson för Taxi Kurir säger att deras arbete självklart kan förbättras men överlag är hon nöjd med kvalitén.

–Jag tycker att vi levererar en bra körning och i alla de uppdrag som vi gör håller vi en hög kvalitet, säger Karin Bergman.

Anhöriga till Maria och Matilda har nu polisanmält chauffören.

 

Hittade denna artikel hos Svt västnytt