VAD SKA MAN MED FIENDER TILL - NÄR MAN HAR KOLLEGOR

Vi har max 1500 bilar ute, ungefär 4500 anställda och det vore ju ett underverk om alla kunde komma överens med varandra.

Sanningen att säga är kollegorna det största problemet du kan ha under ett pass... Kurir och 020 är inte ens konkurrenter.

Alla kollegor man möter och pratar med har naturligvis kört in en mycket större kassa än vad du själv gjort, det låter så bra och allting är fulländat närapå ända tills jag ber om att få se körrapporten, ;) ingen som vill visa den förstås...

En grundläggande regel hos TXS är att fråga kunden du kommer till om han eller hon har beställt taxi hos oss TXS. Vet inte hur många gånger jag kommit till en adress och sett en annan TXS bil fara iväg med "min" kund...

De ligger o lurar där, som reptiler som bara väntar ut sitt byte, skiter i allt vad etik och moral är,   en rolig grej är kunden som beställde kontokörning till en viss bil och fram kom en helt annan TXS bil och sa att "det går bra med mig också". Så denne taxichaufför som jobbar/  jobbade inom TXS for iväg med kunden för att vid slutdestinationen upptäcka att det var en kontobeställning och allt gick att spåra... 
    

 


VETT OCH ETIKETT - FÖR TAXIRESENÄRER

Som framförare av fordon för persontransport - där fick jag till det! :) har man en massa förhållningsregler om hur man ska hantera olika situationer med passagerare i bilen. Kort sagt: du ska som förare låta kunden ha rätt i alla situationer, ty det är ju ändå kunden som betalar din lön.

För att det inte skall uppstå konflkter med kunden har jag och några kollegor tagit fram en mall som beskriver hur kunden kan lära sig att åka taxi på ett vettigt sätt. Nedan följer några punkter alla kunder borde få ta del av.

* Ta gärna inte med dig ölburkar och allehanda snabbmat in i bilen och sätt dig och käka. Vi har nämligen inte  fått serveringstillstånd ännu.

* Gör din toalett INNAN du går ner till taxin och spraya inte på dig parfym i bilen då föraren kan vara allergisk, dessutom kanske nästa passagerare inte alls uppskattar doften. Nagelklippning undanbedes också.

* Är ni fem eller fler som skall åka, beställ en storbil och försök inte lura i oss att ni "glömde" bort det och vill att vi ändå kör er fem, "vi ska ju bara en kort bit" heter det då.

* Uppge gärna rätt adress från början då vi är trötta på att få en beställning till Arlanda för ett fast pris och det sedan visar sig att du ska någon annanstans längre bort. 

* Behandla inte föraren som spottkopp eller måltavla för dina aggressioner ty du har med all säkerhet aldrig tidigare åkt med honom och vet inte vem det är - respekt kanske det kan kallas.

* Vänta dig att bli behandlad som du behandlar föraren, även om du vet att "kunden alltid har rätt".

Ja detta var ett urval av lite etikettregler som naturligtvis inte i vanliga fall skulle behöva läras ut men som i många kundfall borde vara ett obligatorium att lära in...
 

DENNA (BRIST PÅ) GAS GÖR MIG GALEN

Som vilken annan yrkesman som helst vill jag ha tillgång till de instrument jag behöver för att kunna utföra mitt arbete till fullo, funkar det inom taxi tro?  Vad säger snickaren till sina kunder när han märker att hammaren han verkligen behöver inte finns att få tag på? Och dessutom blir bestraffad för det!

Trots att alla annonser i alla blad lovar stor tillgång? Detta är min och många andra taxichaufförers vardag.

Vi som kör miljöbilar är ålagda från Luftfartsverket att för att erhålla körningar som miljöbil från Arlanda kunna presentera två (2) gånger om året en räkenskap över bränslefakturorna och nåde den åkare vars fakturor inte motsvarar kraven på 80-20! Då blir den rackaren avstängd från Arlanda med sina miljöattribut...

Visst, du kan ju fortfarande köra på bensin men du kommer då att få vänta väldigt länge på en körning, för varje bil med "miljöattribut" som kommer in placeras du längre ned i kön... Skitkul eller hur? Och du kan inte rå för att det inte finns gas!
 
Idag den 14 Augusti startade jag passet vid halvfyra på eftermiddagen i Alby där min åkare bor, själv bor jag i Salem - exakt 10,0 km därifrån. :)  Gastanken var fylld till 75% vilket är väldigt bra med tanke på den rådande tillgången... Fick en körning till stan vilket i sig är bra. Det dök sedan upp körningar till höger och vänster, alla förstås inom staden. Vad fan gör man?  Well, gastanken sinade för mig och jag beslutade mig för att åka till Årsta där det finns en gasstation för att fylla på.

Väl där ser jag att det står mer än 10 bilar i kö! Glöm det!  Jag är inte anställd för att tanka bilar på heltid, så det gav jag tusan i.

Styr istället kosan mot Kungens kurva där det ska finnas gas enligt ett meddelande som skickats ut från vår växel en halvtimme innan ca.

Johejdu! när jag sätter på pumpen på munstycket på bilen är den lika slak som jag brukar vara efter 30 orgasmer...  Kan ej ens skratta åt eländet... Jag lägger av snart...

Ytterligare ett skämt!

Jag nämnde för ett halvår sedan att Arlanda skulle få en ny station, fylld med gas, så att alla klagonissar med mig i spetsen skulle få våra trutar tilltäppta. Vad hände? Jo, detta: NÄR det finns gas så går allt mycket fortare, men när det INTE finns gas - ja då går det som förut... (det funkar alltså som hos en ordinär statoilmack - fast lite sämre när alla skall dela på samma kaka). suck... Ingen tänkte tydligen på att om gasmängden inte ökar så spelar det ingen roll hur j-a många stationer som placeras ut!  Eller??   Men å andra sidan: det speglar ju bara samhället i övrigt.


Fasen vad snyggt, synd att det inte finns gas här...(Arlandas nya station)
Stockholm Gas - Ett skämt!


Och så här såg det ut 16/8 - nu var det "tekniskt fel" på eländet.


NU får det vara nog! 

Jävlar vad irriterad jag är just nu, jag funderar allvarligt på att lägga ner det här med att serva alla andra men bara få skit tillbaka. 

STOCKHOLMSTRAFIKEN

Läste en artikel idag på Expressens nätupplaga om en Therese Nyström 30 som enligt egen utsago fick foten förstörd då en taxi i full fart körde över hennes fot och rispade upp benet på henne.

Jag försvarar naturligvis inga dylika förseelser men det saknas i stort sett allt i artikeln om vad som föranledde denna "påkörning".

Sprang hon bara rätt ut i gatan som så många gör?, vi taxiförare har inte ögon i nacken; var hon full och tror att det är bara att göra som man vill i trafiken i Stockholm? Ni skulle bara veta vad som händer vid övergångsställena inne i stan under dagar, kvällar och nätter. Folk slår på bilen, sparkar på den fastän det är rött för fotgängarna och vi försöker utföra vårt arbete på bästa sätt. Vi är inga änglar men nån j-a måtta kan det ju få vara.

Incidenter händer således dagligen och en väldigt bidragande orsak till att det uppstår väldiga köer är just dessa fotgängare och även cyklister som inte har den minsta kunskap om hur trafikreglerna är utformade. Eller så har de läst Aftonbladet och Expressen för mycket och tror att det är fritt fram för allehanda trafikslag på bilvägarna - ja, förutom bilisterna då...

MAFFIAN SLÅR TILL
 
Barnvagnsmaffian skall vi bara inte tala om, där gås det rätt ut i gatan utan några som helst betänkligheter! Rött som grönt - "det skiter väl vi i, det har jag läst i Aftonbladet att vi kan, vi har ju all rätt på vår sida" tänker dessa 
sublima framförare av ett barn de just nu i alla fall har vårdnaden om!

Jo ni läste rätt! hur skulle det se ut om varenda tjej med barn i barnvagn skulle gå med näsan i vädret och till synes bara tänka på sig själv hela tiden!?  Utan någon som helst verklighetsförankring bara knalla rakt ut i gatan där det forsar fram en väldig massa bilar. Kanske därför vi har "röölysen", för att följa dessa??  Att köra mot rött  för oss bilister kostar körkortet. Dock inte för fotgängare och cyklister. Dessa herrar och damer bryr sig polismakten sig inte alls om... Kanske för att de inte har något körkort alls! Och kommer ej heller att få.

Jo nu skall jag återkomma till varför en fotgängare eller cyklist väldigt mycket bidrar till att det skapas enorma köer i stan.

När en fotgängare - eller cyklist för den delen bestämmer sig för att gå mot rött uppstår det en situation i hela Stockholm som inte går att bemästra! Du som bilist måste bromsa in, släpper över dessa stackars mindre vetande människor och vips! har det bildats köer bakom dig som inte går att råda bot på...

Om alla följde reglerna vi dock har skulle det flyta på mycket bättre, åtminstone i Stockholmstrafiken.

Taxiroy

TAXICHAUFFÖR = UNIVERSALGENIAtt vara taxichaufför är nästan som att vara präst - ett kall, närapå en livsstil, man lever sig in i rollen som en perfekt serviceminded individ som bara älskar att få betjäna kunderna.


De allra flesta kunderna - mer än 99 av hundra är mycket trevliga eller åtminstone väldigt korrekta i kontakten med "sin" taxiförare. Nästan aldrig riktigt otrevliga människor som stiger in i min taxi.

Det löses världsproblem i parti och minut under väldigt många taxiresor, man får agera psykolog när pojk/ flickvännen gjort slut, man blir helt plötsligt doktor när någon har skurit sig i tummen och behöver åka till akuten, nästa sekund är man discjockey som förväntas servera supermusik från en anläggning som står i en klass för sig :), ena sekunden är man snygg som en filmstjärna, nästa är man inte vatten värd... hehee.

Allt detta och mycket mer skall man motsvara som taxiförare vilket kan vara ganska så svårt. Ytterligare exempel på "kraven" som ställs på oss är att vi i varje sekund under en resa skall kunna bemöta kunden på dennes nivå alldeles oavsett om vi kör en kärnfysiker eller en städtant. Rörligt intellekt kallas det visst för och har du den egenskapen som taxiförare är du naturligtvis guld värd.

Att du själv är ledsen då din flickvän lämnat dig eller tvär för att du inte sovit ordentligt... det lämnar vi därhän tillfälligt, tänkte återkomma till att även vi som arbetar som universalgenier har känslor.

Jag föredrar nog att diskutera verkligheten med kärnfysikern eller politikern ty städtanten har alldeles för nära kontakt med verkligheten för att det  ska bli diskussion. Vi bara håller med varann.

All denna kontakt med människor utav absolut alla de slag bara älskar jag!

Det är så mångfacetterat, så fullständigt oförutsägbart detta yrke att man bara dånar. (Det skulle egentligen varit ett utropstecken till där men jag vill inte slösa med dom).

Man vet aldrig någonsin vem det är som sätter sig till ro i fram eller baksätet, det kan vara allt ifrån Dr Jekyll till Mr Hyde och det är just det som gör att varje! Jag menar verkligen VARJE resa är unik vilket vi hade stripat på våra bilar under förra året- dock kanske med en annan innebörd än denna. 
SMITA FRÅN TAXINOTAN - EJ ATT REKOMMENDERA

Det var ju bara en tidsfråga innan jag skulle råka ut för en smitning vilket jag gjorde i natt 2/8 vid 01 tiden.

Klockan är 01:10 natten mellan Söndag och Måndag och jag funderar på att åka hem. Jag har jobbat sedan klockan 13, kört in 5000:- och börjar känna mig trött. Skall besöka polisarkivet under Måndagen för att gå igenom handlingar gällande Flyborgska smällen som kommer i artikelform inom ett par dagar och då måste jag vara alert.

Står i zon 812 (Globen), en hyfsad zon - då det plingar till på skärmen och jag blir erbjuden en körning från Globe Hotel endast en minut därifrån. Jag tackar ja, självklart - har man kört in 5000:- en Söndag vill man gärna ha mer hehee. Det får bli sista körningen, sen har jag varit ute 13 timmar vilket är max.

Kör upp och ställer mig utanför entren vid hotellet, det kommer även en annan TXS bil som också fått en beställning från samma sällskap visar det sig. Efter en stund kommer det ut 5 personer varav 1 (en) rackare är full som ett ägg, kan knappt gå. De övriga verkar ganska ok...

Kollegan och jag kollar referensnumren och 4 av de 5 som skall åka hoppar in i kollegans bil för färd mot okänt mål.
GISSA vem som hamnar i min bil!?? Jo ägget himself. Ett tag funderar jag på att neka honom då han är för full och jag har haft vissa erfarenheter av fyllskallar sedan tidigare.

Men ok då, han ser verkligen ut att behöva komma hem och sova så jag säger välkommen och stig in. Han tar sig med möda in i framsätet och med ännu större möda lyckas han stänga dörren. Jag kommer på mig själv med att sucka djupt, dock ej så att vederbörande idiot märker något.

Efter att flera gånger upprepat frågan om vart han ska lyckas han få fram att han vill åka till Vendelsö som ligger mitt emellan Haninge och Tyresö. Det har gått flera minuter sen den rackarn hoppade in och först nu sätter jag igång taxametern.

Frustrationen växer

Kunden lutar sig tillbaka i framsätet och somnar som en stock! Färden fortsätter och efter ca: en kvart 20 minuter, ok då - 19 min är vi framme - dock ej vid adressen han uppgav utan 500 meter därifrån. Jag har fått onda aningar och vill gärna ha betalt först, sen kan jag köra hem honom. Jag bjuder alltså på 500 meter... Jag väcker kunden, well försöker i alla fall. Jag känner irritationen växa inom mig och om han inte vaknar snart vet jag inte vad jag gör.

Efter ett antal försök vaknar herr villaägare till liv och jag talar om för honom att resan kostar 307:-. Han tittar på mig, börjar leta efter stålar i sin vänstra byxficka - hundralapparna flödar i handen på honom ett tag - sen stoppar den jäveln ner pengarna i fickan igen och kvar i hans hand blir en 50 lapp! "Här" säger han och tror jag ska bli jätteglad över hans 50 lapp. "Ok säger jag, nu fattas det bara 250 spänn". "HÄR E PENGARNA" säger solstrålen och fortsätter vifta med sin 50 lapp.

Tydligen så vet han att det går att blåsa taxichaufförer genom att spela stendum och tycka att en resa från globen till vendelsö inte är mer värd än 50 spänn... Ojojoj.

Nu är jag riktigt irriterad över denne mans attityd, grabben är ju ändå åtminstone 40 bast, har stor fin villa och en nästan ny stadsjeep på tomten...

Jag ser framför mig hur min välbehövliga sömn bara försvinner bakom horisonten så jag säger åt honom att jag tänker ringa polisen så får de ta hand om det här.

Han kliver ur bilen och detsamma gör jag, jävligt förbannad på denna fullständigt nollställda människa. Funderar ett tag på att slå den rackaren men då åker jag dit så det stänker om det istället.  Så jag låter bli.

Jag tar fram telefonen, slår numret 114 14 och efter ett tag svarar de hos jourhavande vaktbefäl eller något sånt.

Slutet gott allting gott

En väldigt trevlig polisman får alla uppgifter och säger att det kommer en patrull så fort som möjligt. Under tiden har mesen dragit en sisådär 150 meter, rumlat in på en cykelväg och står och pinkar i buskarna när jag glider fram med mercan och säger åt honom att "snuten är på väg". Då försvinner han igen, tydligen bakvägen för att ta sig hem, men denna människa har ju uppgivit en adress till mig och det är inte så svårt att förstå att det är dit han är på väg. Hur dum får man vara??

Well, polisen kom efter 3 minuter, grabben pröjsade sin smitnota och allt är frid o fröjd igen.

Till er alla taxichaufförer därute: tveka inte!: ring 114 14 och tala om vad som hänt. Det är nämligen så att det är den som sitter i bilen som är betalningsansvarig!

Stort tack till polisen som tog detta på allvar!

Detta var absolut sista gången jag körde en fyllskalle!