TAXIROY

Maila-, skriv insändare- tala om vad du tycker! [email protected] - nu kan du även följa mig på twitter: @Taxiroy Du kan även nå mig på telnr: 0790 53 29 39 Swish: 0790 53 29 39

LITE TAXIHISTORIK

Kategori: Allmänt

Den allra första taxibilen som var försedd med taxameter rullade ut på Stuttgarts gator 1897 och var föregångare till våra dagars taxibilar. Efter det rullade det bara på s.as. 

Det var tysken Gottlieb Daimler som byggt "Daimler Victoria" som bilmodellen hette och den "moderna" taxametern uppfanns redan 1891 av den likaledes tyske konstruktören Wilhelm Bruhn.

1899 började så Paris gator att trafikeras av taxameterförsedda taxibilar, 1903 i London och 1907 fick New Yorks befolkning njuta av de första gula bilarna (yellow cab) i taxitrafik. I Stockholm rullade den första taxibilen på gatorna redan 1901.

På franska fick den nya biltypen namnet "taximètre cabriolet".

Visste du förresten att anledningen till att bilarna målades gula är att den gula färgen syns bäst av alla färger och för oss taxiförare gäller det ju att synas.

Varför heter det då taxi? 
Ordet taxi kommer av taxameter, en kombination av medeltidslatinets "taxa" - värde, och det grekiska ordet för mäta- "metron". Med tiden förkortades uttrycket och nu heter det ju bara taxi som vi vet.

Nu vet ni...


Daimler Victoria anno 1897

  

Kommentera inlägget här: