SVENSKA TAXIMORD - 1930 - SALALIGAN SLÅR TILL

Salaligan - eller Den Magiska Cirkeln som de kallade sig själva var ett gäng  grabbar i 20 års åldern som under ledning av en viss Sigvard Nilsson - eller Thurneman som han ändrade sitt namn till i början på 1930 - talet mördade inte mindre än fem människor!  På sin 22 - årsdag mördade  Nilsson/ Thurneman taxichauffören Sven Eriksson.


Stora Torget Västerås

Fredagen den 14 November 1930, en gråmulen, disig dag, ett par tre grader plus bara. Ett lätt duggregn vägrar släppa sitt grepp över den lilla staden. Klockan är runt 17 - tiden på eftermiddagen och mörkret håller på att sänka sig över de få flanörer som är ute i rusket.

Det kommer ett samtal till bilcentralen i Västerås, en kund vill ha en taxi till Stora Torget. Björkman som svarar i telefonen frågar efter namnet och det dröjer en stund innan kunden får fram "Gottfrid Eriksson".  I ena hörnan av torget ligger det ett konditori som heter Gottfrid Johanssons konditori och sagde Björkman får en känsla av att detta kan vara ett skämt. Gottfrid var inte ett vanligt namn ens för 80 år sedan. Ok, den kommer alldeles strax säger Björkman till kunden som ringer och ringer själv upp taxistolpen som ligger alldeles i anslutning till torget.

Sven Eriksson 40 år och en bjässe på 100 kilo lyfter luren, ( han är först i kön och skall därför svara när det ringer). "Du har en hämtning vid konditoriet" säger Ivar Björkman, "men bli inte förvånad om det blir en bomkörning, kunden lät lite konstig" skämtar Björkman.  "Du ska hämta upp en herr Gottfrid Eriksson och köra honom till Enköping" säger Björkman.

Eriksson tackar ja till körningen och beger sig mot kondiset, det skall inte ta mer än 3 - 4 minuter att ta sig runt torget och plocka upp kunden. Eriksson kör nattpass och tänker att detta är en bra början på ett pass!

Vid ankomsten till nämda konditori ser han en lite kufisk typ stå där iklädd en mörk rock, glasögon och någon form av sportmössa - keps skulle vi kalla det idag. Självklart är det "den" jag ska hämta hinner Eriksson tänka lite ironiskt innan mannen i kepsen viftar för att visa att det är just - "den"...

Färden

"Gottfrid Eriksson"? frågar Sven när kunden hoppar in och sätter sig tillrätta i baksätet. "Jaja", får han till svar. När de kommit en liten bit vill kunden plötsligt åka till Sala och förare Eriksson blir lite misstänksam mot den något nervöse herrn i baksätet men tänker att det är säkert ingen fara - "dessutom är jag mycket större än honom". Så fel han hade...

Till Sala är det ca tre mil från Västerås och efter att ha kommit ungefär halvvägs mot Sala börjar Eriksson känna på sig att allt inte står rätt till, passageraren där bak vrider och vänder på sig och verkar vara väldigt nervös. "Vart i Sala ska du" frågar Eriksson till slut för att känna av situationen. Han får nåt mumlande till svar och plötsligt ser han i ögovrån att passageraren lyfter högerarmen som för att peka mot Erikssons huvud. PANG; PANG, två skott, sen är allting över...

Här inleddes Salaligans mordorgier.

Bilen stannar, det är blod precis överallt och Sigvard Nilsson som passageraren heter försöker med väldiga ansträngningar fösa den stora kroppen över till baksätet för att kunna ta över ratten och fortsätta mot Sala, närmare bestämt till 1913 bron där han har ett avtalat möte med en av Den Magiska Cirkelns medlemmar: Erik Hedström. Erik som absolut inte velat följa med när Sigvard bett honom följa med för att "plocka en trafikbil"!.

Nu står dock Hedström inför faktum och det är bara att hoppa in i den väldigt blodbestänkta bilen för att åka till Karl XII gruvschakthål vid Sala silvergruvor för att dumpa kroppen. Hedström är inte så oskyldig som det kan verka då han varit med om att ordna en förutbestämd grav åt Sven Eriksson, nämligen i ett gruvhål.

Då de båda kumpanerna kommer till avsedd plats för likdumpningen upptäcker de att någon har varit där och spikat igen hålet. Nu blir goda råd dyra och Sigvard Nilsson säger åt Hedström att sätta sig i bilen för fortsatt färd mot Gullvalla... Gullvalla ligger väster om Sala.

Dom kör Fagerstaleden tills dom kommer till ett ställe som heter Sörbo, kör över en liten bro, Sigvard stannar bilen och säger: "Här dumpar vi honom". Det är nu nattmörker och de båda kumpanerna hjälps åt att släpa Sven Eriksson ner till den lilla bäcken under bron där de lämnar honom med ansiktet nedåt. Sen åker dom till Kopparbergsvägen som ligger ca 5-6 kilometer därifrån och lämnar bilen där.Sörbobäcken

Här vid pilen hittades Eriksson liggandes med ansiktet nedåt

 


 

Mördaren till höger i bild vid vallningen.


Sigvard Nilsson/ Thurneman - mördare.

 

Eftermälet

Sven Eriksson levde fortfarande när han blev dumpad i Sörbobäcken, obduktionsprotokollet visade att han dog av drunkning! vid Sörbobäcken...

Sigvard Nilsson/ Thurneman som han började kalla sig 1933 blev dömd till psykiatrisk vård på Säter-anstalten och blev frigiven 1969 då han flyttade till Abrahamsberg, en liten förort till Stockholm där han arbetade som trädgårdsarbetare. Mördaren avled 11 Juli 1979.

Här ser vi Sigvard Nilsson/ Thurneman ledsagas in i rätten.


Fyra andra i Den Magiska Cirkeln blev dömda till livstids straffarbete.

Änkan till den mördade Sven Eriksson, Anna - grubblade så mycket på varför hennes make togs ifrån henne att hon blev sinnessjuk och avled på anstalt.

 

Källor: Internet

Research: Taxiroy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kommentarer

Postat av: fit ups

see here for the greatest manufacture around


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

height="0" alt="" />